tiistai 23. toukokuuta 2017

Marilynne Robinson: Lila - Kotiin - Gilead


Vettä valuva nuorehko nainen puikahtaa pikkukaupungin kirkkoon ja istuu takimmaiseen penkkiin. Hän etsii suojaa sateelta. Edessä paraikaa puhuva pastori katsoo naista ystävällisesti, eikä nainen pääse irti miehen katseesta. Eletään 1950-luvun taitetta Iowassa, Yhdysvalloissa.

Nainen on Lila, koditon maankiertäjä.  Pastori on John Ames, kuusikymppinen lapseton leski. Lila yrittää unohtaa lempeän katseen, mutta huomaa palaavansa kirkolle yhä uudelleen. Hän löytää majapaikakseen aution mökin kaupungin reunamilla ja asettuu sinne - joksikin aikaa, hän ajattelee.

Muutaman viikon kuluttua Lila pyytää pastoria menemään naimisiin kanssaan. Pastori menee.

Lila on Pulitzer-palkitun Marilynne Robinsonin Gilead-trilogian kolmas kirja. Kaikki kirjat voi lukea myös itsenäisinä teoksina.

Kirjoista ensimmäinen on Gilead, jossa parantumattomasti sairastunut John Ames kirjoittaa 7-vuotiaalle pojalleen elämänkertaansa. Toisena ilmestyi Kotiin, joka katsoo samoja tapahtumia naapurissa asuvan Boughtonin perheen ja eritoten perheen kolmevitosen Jackin näkökulmasta. Kolmas on Lila, joka avaa lukijoille John Amesin vaimon taustan.

Lila on kaltoin kohdeltu pieni tyttö, jonka hyväsydäminen maankiertäjä Doll varastaa mukaansa. Doll kulkee Lilan kanssa paikkakunnalta toiselle. Mihinkään ei voi jäädä, sillä Lilaa etsitään. Mutta Doll myös viihtyy kiertolaisena ja tekee erilaisia hanttihommia, joilla elättää itsensä ja tytön.

Lilan tarina etenee vuorotahtiin nykyhetken kanssa. Miehelleen hän ei kerro aluksi mitään, ja viisas pastori antaa hänen olla. Hiljaisina hetkinä Lila palaa mielessään menneisiin vuosiin ja lukijalle rakentuu kuva Lilan menneisyydestä.

Pastorin ystävällinen ymmärtäväisyys pehmentää Lilan lukkoja. Mies ei ole mustasukkainen edes silloin, kun esiin tulee asioita, joille voisi hyvin olla mustasukkainen. Mitä pitemmälle kirja etenee, sen kiinnostavampia keskusteluja aviopari myös käy arjen lomassa aina elämän tarkoitukseen asti.

Kirjan alussa minua kiinnosti lähinnä juoni, mikä tämä Lila siis on. Tarinan edetessä aloin sympata pastoria ja lopulta osallistuin mielessäni myös Lilan ja pastorin keskustelupätkiin.

Kirjoissa Gilead ja Kotiin kysymysmerkiksi nousee naapurin Jackin salaisuus. Mitä hän on tehnyt poissaolovuosinaan ja mikä on saanut hänet yhtäkkiä palaamaan kotikaupunkiin? Salaisuus tulee julki kummankin kirjan viimeisillä sivuilla. Surullista, mutta sellaista elämä on ollut 1950-luvun Yhdysvalloista.

Lilaa ei ole harmittavasti käännetty suomeksi, mutta Kotiin ja Gilead on.

SAMANTYYPPISTÄ LUETTAVAA

Elämää menneiden vuosikymmenien Yhdysvalloissa: Kuin surmaisi satakielen  

Tavallisten ihmisten elämästä pienessä kaupungissa: Nora Webster  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti