perjantai 3. tammikuuta 2020

Kim Thúy: Ru

Kanadalainen Kim Thúy on kirjoittanut omaelämäkerrallisen romaanin nimeltään Ru. Sana tarkoittaa vietnamin kielessä kehtolaulua ja tuudittamista. Kirjailija on alkujaan Vietnamista, lähtenyt sieltä venepakolaisena vanhempiensa kanssa kymmenvuotiaana ja päätynyt pakolaisleirin kautta Kanadaan.

Ru on fragmenttikirja, se koostuu muistelmapalasista, jotka kulkevat eestaas Vietnamista ja Kanadan alkuvuosista tähän päivään. Kiinnostavia sirpaleita, mutta olisin lukenut mieluusti enemmän, paljon jää välistä pois ja paljon nousee kysymyksiä tyyliin mitä sitten tapahtui? 

Jotkut katkelmat ovat neljäsosasivun mittaisia, pisimmät pari sivua. Rakenne toimii kyllä siinä mielessä, että siinä ikään kuin mosaiikkipaloista alkaa muodostua kuva, mutta reikäinen kuva. Lukiessa alkoi lievästi ärsyttää: kertoisit nyt vähän enemmän, ei vain tällaisia ennakkomainospätkiä.

Sen, minkä Kim Thúy kirjoittaa, hän kirjoittaa kyllä hyvin. Tällainen kirja sopii ehkä ihmisille, jotka sanovat, että eivät jaksa keskittyä tuhdimpiin kirjoihin, tai heille, joiden työmatka on muutaman pätkän pituinen. 

HEKIN MUUTTIVAT UUTEEN MAAHAN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti