maanantai 26. elokuuta 2013

Hanne-Vibeke Holst:
Mitä he toisilleen tekivät

Kirja alkaa vetävästi. Kahta tarinaa aletaan kuljettaa rinnakkain ja niitä letitetään hyvin yhteen. Jossain vaiheessa lukija tietää enemmän taustaa kuin tämän päivän tarinan henkilöt.

Kieli on tuoretta ja elävää, kivaa lukea. Kirjailijalla on hauskoja vertauksia, joita täytyy pysähtyä lukemaan toiseen kertaan - ”äidin kirkas tukholmanruotsi paukkui kuin revolveri”.

Kääntäjällä sen sijaan on alussa kökköjä lauseita: ”Poliisi on paikalla runsaslukuisena moottoripyörillä, hälytysajoneuvoissa ja etualalle kuin voimannäytteeksi pysäköidyissä joukkojenkuljetusautoissa”. Kirjan edetessä käännös sutjakoituu.

Molemmat historialliset ajanjaksot ovat kiinnostavia. Sekä Tanskan miehitys toisen maailmansodan aikana että 1960-luku tavoitetaan aidon tuntuisesti. Henkilöiden psykologinen kehitys on kuvattu hyvin, ja etenkin se, miten äitiyden ongelma periytyy sukupolvelta toiselle. Äitien pahat teot menevät eteenpäin sukupolvesta sukupolveen yhtä lailla kuin isienkin. Myös Sophien itseinho kuvataan oivaltavasti.

Vain itse tarinaan tulee pari harmittavaa floppia. Etenkin kaksosten rakastuminen samaan naiseen tiputtaa kirjan Barbara Cartland -tasolle. Suhteen kehityskin on ärsyttävän ennalta-arvattava.

Muuten kirja pitää otteessaan. Salaisuuksia avataan sopivaa tahtia, viimeinen viimeisillä sivuilla. Jälkimauksi nousee ajatus: yksikin valhe ja yksikin petos voi suistaa ihmisen elämän ja myös hänen jälkeläistensä elämän vinoon. Mitä pitemmälle vinoon kasvetaan, sen vaikeampi enää korjata menneen väärän valinnan seurauksia. Siitä näkökulmasta kirja on puheenvuoro totuuden ja rehellisyyden puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti