maanantai 26. elokuuta 2013

Alicia Giménez Bartlett:
Petra Delicado ja merkityt tytöt

Hmmm, espanjalainen dekkari, kiinnostavaa. Juonen sivutuotteena pääsee katsastamaan vieraan maan tapoja.

Alun jälkeen päähenkilö Petra Delicadon naiseusongelma alkaa rasittaa. Naispoliisi lyö reaktioissaan yli yrittäessään olla ei-nainen. Hän käyttäytyy huonosti, mutta käyttää siinä hyväkseen nimenomaan sitä, että on nainen. Miespoliisi tuskin selviäisi ongelmitta syyttömän nuoren miehen riisuttamisesta ja munien tuijottelusta. Kaidalle tielle opettelevien nuorukaisten hoitokodissa Petra-poliisi puhuu törkeyksiä teinipojalle. Mitkä traumat naispoliisin potenssipuutosirvailut jättävät nuoreen mieheen, sitä ei kirjailija kerro.

Petran asemaa naisena ei paranna yhtään se, että hän käyttäytyy yhtä sikamaisesti kuin sikamaisimmat miehet, eikä edes niitä samoja sikamiehiä kohtaan vaan ventovieraita kohtaan.

Petra Delicado ei ole muutenkaan mikään mukava nainen. Voisi ajatella, että hänen tunnereaktionsa ovat espanjalaisuutta, mutta hänen alaisensa Garzón käyttäytyy asiallisesti - jopa liiaksi asti. Ei hänellä tosin ole juuri vaihtoehtoa. Jos hän antaisi samalla mitalla takaisin, Petra tulkitsisi sen reaktioksi siihen, että hän on naispomo, vaikka se on reaktio siihen, että Petra rähjää.

Itse tarina on aika perus. Tästä voi kehittyä kelpo sarjan, kunhan Petra lopettaa naiseutensa käyttämisen tekosyynä huonolle käytökselle. Espanjalaisuus ei dekkarissa näkynyt loppujen lopuksi muuten kuin muutamissa kulttuurieroissa kuten siinä, että auton rattiin lähdettiin reippaasti viinaksia nauttineena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti