lauantai 1. huhtikuuta 2023

Antti Hurskainen: Suntio


Antti Hurskaisen Suntio alkaa lyhyillä työhön liittyvien askareiden kuvauksilla. Kuka niitä tekee, se jää aluksi auki. 

Askareiden väliin tulee kahden henkilön keskusteluja, joista selviää vähitellen, että toinen on pienen maalaisseurakunnan suntio, toinen osoittautuu kirkkoherraksi. Keskustelut kulkevat ajankohtaisista tapahtumista elokuviin, kirjoihin ja teologisiin kysymyksiin. Monessa kohtaa kaksi vastakkaista näkemystä käy dialogi, ja lukija pääsee mukaan, jos jää miettimään, mitä minä tuosta ajattelen.

Samalla etenee suntioksi osoittautuvan henkilön arki. Hän hakee viisivuotiasta tytärtään päiväkodista, ruokkii, juttelee, laittaa nukkumaan ja vie aamulla taas päiväkotiin. Miten tähän on tultu, se selviää vasta kirjan toisessa osassa – kirja jakautuu osiin I ja II.

 
Takakansiteksti olisi selvittänyt alkutilanteen heti, mutta yllättäen se löytyy vasta, kun huomaa avata kirjan takakannen ja katsoa sivuista viimeistä.

Suntio on muutenkin ulkoasultaan poikkeava: yksiväriset viininpunaiset kannet, joihin on tussilla kirjoitettu kirjailijan nimi ja kustantaja. Kyllä, ne on painettu siihen, vaikka näyttää, että joku olisi käynyt salaa sutaisemassa ne kanteen. Ulkoasusta syntyy oletus, että kirjassa olisi ollut irtonaiset paperikannet, jotka on otettu pois, mutta sellaisia ei ole. 


Kirja etenee kahta kaistaa. Toisaalta on keskustelut suntion ja kirkkoherran välillä, ja toisaalta suntion työ ja etenkin yksinhuoltajaisän arki. Suntion ja viisivuotiaan tyttären suhde on lämmin. Hekin käyvät keskusteluja, joissa yleensä tytär kysyy ja isä miettii, mitä tuohon tulisi vastata. Sitten arkeen tulee muutos, äkkipysähdys, jota en tässä avaa, jotta juoni säilyy yllättävänä.

Kokonaisuus jättää mietittävää. Ymmärränkö suntiota vai en? Mitä itse tekisin? Entä kirkkoherra kirjan toisessa osassa, toimisinko samoin vai toisella tavalla? Kirja sopii tältä osin lukupiirikirjaksi. Ja jos keskustelut kirkkoherran ja suntion välillä menevät  ohi, ne voi halutessaan silmäillä ja lukea silti sen toisen tarinan. 


SAMANTYYPPISIÄ


Anneli Vainio KOHTAAMATTOMUUS

https://kirjabrunssi.blogspot.com/2023/03/anneli-vainio-kohtaamattomuus.html


Birgitta Björn ONNELLISESTI PERILLE

https://kirjabrunssi.blogspot.com/2022/08/birgitta-bjorn-onnellisesti-perille.html


Hanna Kivisalo HYVÄN JÄLKI

https://kirjabrunssi.blogspot.com/2022/05/hanna-kivisalo-hyvan-jalki.html


Hannu-Pekka Björman VALKOISTA VALOA

https://kirjabrunssi.blogspot.com/2014/06/hannu-pekka-bjorkman-valkoista-valoa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti