torstai 25. toukokuuta 2017

Anna Jansson: Vääriin käsiin

Rikospoliisi Maria Werneä työllistää vanhusten pahoinpitelyjen sarja Gotlannissa. Samaan aikaan alkaa lukiosta kadota oppilaita, ensimmäisenä 16-vuotias Hugo, jonka arvellaan hypänneen lautalta mereen. Tutkimusten edetessä herää epäilys, että tapaukset ovat yhteydessä toisiinsa. Mutta miten?

Ruotsalainen kirjailija Anna Jansson tekee Vääriin käsiin –dekkarissa hyvää työtä. Juoni rakentuu taiten, kun toinen toisensa perään esiin tuodut henkilöt alkavat lomiutua. Puolivälin paikkeilla arvelin tietäväni, mikä on sylttytehtaan nimi, aihe kun on aika käytetty tällä hetkellä, mutta juoni pitää otteessaan ja yllätyskäänteitä riittää.

Rikostutkimuksen ohessa esiin nousee muita teemoja. Oppilaiden keskuudessa voi tapahtua lähes mitä vain, kun koulussa on rehtori, jolle tärkeintä on koulun maine, kouluterveydenhoitaja, joka jättää papereita lojumaan, ja koulupsykologi, joka on leipiintynyt työhönsä.

Kun vanhemmat sulkevat silmänsä lapsen pahoinvoinnilta, koska eivät osaa muuta, tai tekevät yhä tiiviimmin uraa, kun lapsi ei ole toiveiden mukainen, voi tapahtua lähes mitä vain.

Kun vaimot eivät halua tietää, mitä heidän miehensä touhuavat, tai eivät uskalla nostaa asiaa esiin, koska pelkäävät, voi tapahtua lähes mitä vain.

Eikä mikään unohdu. Menneet saattavat jäädä pinnan alle, mutta kun silmien eteen tulee tarpeeksi vahva muistikuva, pinta halkeaa, ja siinä se on taas: menneisyys.

Vääriin käsiin on myös kirja kostosta. Tuleeko kostajalle parempi olo? Tuskin. Kirjan ensimmäisen luvun päähenkilö on onnistunut mielenmuutoksessa ja hän haluaa tehdä sovinnon. Hän lähtee anteeksipyyntömatkalle ja tulee avanneeksi syvyyden kaivon kannen…

Vääriin käsiin on Anna Janssonin viidestoista dekkari Maria Wernistä. Dekkareiden tykkääjälle kesälukemista.


MUITA DEKKAREITA

Shari Lapena, Lars Kepler: Hyvä naapuri ja Kaniininmetsästäjä 

Risto Isomäki: Haudattu uhka

Harri Nykänen: Leijonakuningas

Kati Hiekkapelto: Tumma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti