maanantai 1. elokuuta 2016

Raija Oranen: AuroraPoimin ohimennen kirjaston pikalainahyllystä Raija Orasen kirjan Aurora. Saattaahan tuota vilkaista, vaikka jostain oli tullut ennakkoajatus, ettei Oranen ehkä ole ihan minun kirjailijoitani. Oli mukava yllättyä positiivisesti.

Kirja on aikansa superjulkkiksen elämäntarina yhdistettynä Helsingin ja Suomen historiaan. Aurora Karamzinin elämänkulku on päällisesti tuttu, mutta Orasen kirjassa hänestä tulee elävä ihminen. Tosin vasta, kun on lukenut jonkin matkaa, joten ei kannata antaa heti periksi.

Auroran aikuinen elämä starttaa, kun hän 16-vuotiaana astuu seurapiireihin. Silloin alkaa nimittäin aviomiehen valinta, sillä 1800-luvulla aatelisneidon pahin kohtalo oli jäädä vanhaksipiiaksi. Auroralla ei sitä pelkoa olisi  pitänyt olla, hän oli kuuluisa kaunotar. Mutta pahalta alkaa näyttää, kunnes hän avioituu 26-vuotiaana (vanhana naisena) Venäjän keisarinnan painostuksesta valtakunnan rikkaimpiin kuuluvan ruhtinas Paul Demidovin kanssa. 

Miksi keisarinna sotkeutuu asiaan, kun Aurora on antanut Demidoville kolmet rukkaset, siitä voi lukea kirjasta. Googlasin matkan varrella faktoja, ja keisarinnan asiaan sekaantuminenkin on tosijuttu.

Paul Demidov ei elä kauan, ja Aurorasta tulee huikean rikas leski. Karamzinin nimi hänelle tulee toiselta aviomieheltä, joka hänkään ei elänyt monta vuotta. Näistä vaiheista kertoessaan Oranen rinnastuu Kaari Utrioon, jonka Helsinki-aiheisissa romaaneissa on samanlaiset napakat sankarittaret ja huumoria.

Pelkkänä Auroran elämänkertana romaani ei kuitenkaan olisi kuin viihdekirja muiden joukossa. Mutta Oranen kertoo samalla Suomen historiaa jopa niin, että Aurora jää aika ajoin sivuhenkilöksi. Hänen isäpuolensa Carl Johan Walleen oli vahva poliittinen vaikuttaja. Jonkun mielestä kirjaa olisi voinut siltä osin tiivistää, mutta minusta oli mielenkiintoista lukea tarkemmin tapahtumista, jotka on kuitattu historiakirjoissa parilla lauseella. Pääsee mukaan sisäpiirinäkökulmaan: tänään ei tiedä, mitä huomenna tapahtuu. Walleen on sitä paitsi huumormiehiä, mikä on yksi Orasen keino pehmentää romaania, ettei se käy kuivaksi.

Kirjan henkilöissä on monia Suomen kulttuurihistoriaan ja poliittisiin vaiheisiin liittyviä nimiä. Suomesta herätellään 1800-luvulla kansakuntaa. Ensimmäiset tsaarit  tukevat sitä, mutta vastakäänne tulee, kun Venäjän valtaistuimelle astuu taas uusi tsaari. Sulatetaanko Suomi Venäjään? Onko parempi ryhtyä julkiseen vastarintaan, vai yrittää olla hissukseen, ettei tsaari esikuntineen ärsyynny lisää?

Aurora Karamzinin kristillisyys vahvistuu iän karttuessa, ja hän ryhtyy tekemään valtavalla omaisuudellaan hyviä tekoja köyhien keskuudessa. Kauaskantoisin oli kenties Diakonissalaitoksen perustaminen Töölönlahden rannalle, missä se on tänäkin päivänä nähtävissä junan ikkunasta hetkeä ennen kuin juna saapuu Helsingin rautatieasemalle.  

Kirja päättyy vuoteen 1902, kun Aurora kuolee Hakasalmen huvilassa. Se on se vanha vaaleanpunainen talo Helsingin keskustassa Musiikkitalon, Finlandia-talon ja Eduskuntatalon keskellä.

SAMOJA AIHEALUEITA
 
Elisabet Aho Lilly 
Urajärven kartanon tyttärestä Lilly von Heidemanista tuli 1800-luvun kiihkeä naisasianainen. Elisabet Ahon Lilly on romaanimuotoon kirjoitettu elämänkerta Lillystä ja hänen veljestään Hugosta. Urajärven kartanosta tehtiin heidän jälkeensä kartanomuseo, joka toimii edelleen.

Elisabet Aho Sisar
Diakonissalaitoksen ympärille keskittyvä historiallinen romaani sisällissodan repimästä pääkaupungista. Kuka on nuori Ellen, joka tuodaan Diakonissalaitoksen sisarten hoitoon muistinsa menettäneenä muiden haavoittuneiden mukana?
Kaari Utrion historialliset Helsinki-romaanit

Merete Mazzarella Fredrika

Enni Mustonen Lapsenpiika
Lapsenpiika

Leo Tolstoi Anna Karenina
Tsaarin hovissa 1800-luvulla

Laila Hirvisaari Minä Katariina


3 kommenttia:

  1. Kiva että olit positiivisesti yllättynyt, tämä on mielestäni huonoin Oranen jonka olen lukenut ja niitä on aika monta. Esim. Maan aamu -sarjahan ei nojaa keneenkään tiettyyn historian henkilöön mutta se oli mielestäni todella hyvin kirjoitettu ja kätevä tapa kerrata historiaa. Sinebrychoffeista kertova Fanny on edelleen lempparini.

    VastaaPoista
  2. Sehän on hyvä uutinen, että Orasen muut ovat vielä antoisampia, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Myös Raili Mikkanen on kirjoittanut romaanin Aurora Karamzinista. Se ilmeisesti kulkee "nuortenkirja"-kaneetilla, mikä toivottavasti ei ole kaventanut lukijakuntaa, koska se on ihan kelpo teos!

    VastaaPoista