maanantai 26. elokuuta 2013

Jennifer Egan:
Aika suuri hämäys

Eganin kirjassa on palarakenne, kuten tällä hetkellä monilla muillakin. Juoni rakentuu pala palalta. Kirjan luvut kertovat ajallisesti eri vaiheista ja luvuissa on vuoron perään eri päähenkilöt. On hauska nähdä edellisen luvun päähenkilö sivuhenkilönä seuraavassa luvussa ja tietää hänestä enemmän kuin vuorossa olevan luvun päähenkilö tietää.

Kirjan edetessä alan odottaa, että paloista muodostuisi sähäkämpi juoni, mutta kertomus puksuttaa eteenpäin aika tavanomaisena nykypäivän romaanina. Nuoruus on sähläystä, huumeita, kotoa karkaamista, vaihtuvia seksikumppaneita, itsensä tai elämän tarkoituksen hakemista. Missä on pihvi?

Jossain vaiheessa panen merkille, että kukaan henkilöistä ei ole onnellinen - no Bennie varmaan ajoittain uran edetessä ja avioliittonsa alkuvuosina tai Sasha löydettyään miehen ja saatuaan lapset.

Mutta valtaosa henkilöistä kokee olonsa huonoksi, tavalla tai toisella. Senkö vuoksi ihmisten pitää päihdyttää itseään, koska elämä ilman päihteitä on onnetonta? Terapeutti on monen vakiovarustus. Karkeasti yleistäen: jos tausta on kohtuutavallinen, mikä elämässä on niin ongelmallista, että syntyy solmuja, joita täytyy turruttaa huumeilla ja viinalla? Tai käydä kalliilla rahalla setvimässä ammatti-ihmisen kanssa?

Tarina etenee ja henkilöt vanhenevat. Edelleen tuntuu kuin kirjailija olisi käyttänyt epiduraalipuudutusta. Huiput ovat poissa, kertomus menee keskikäyrää. Mietin, mikä tämän kirjan sanoma tai idea on? Mitä tästä pitäisi jäädä mieleen muhimaan, ajatuksiin pohdittavaksi?

Lopussa se kirjailijan ”sanoma” ilmeisesti tulee, viimeisellä sivulla. Bennie vilkaisee Alexia, vanha harmaatukkainen mies, ja sanoo: ”Sinä kasvoit aikuiseksi, Alex, ihan niin kuin me kaikki muutkin.”

Niinhän siinä käy, jos vuosia riittää, että aikuisiksi tullaan ja harmaapäiksi. Semmoinen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti